Waarom varen nog mensen op een schip?

Geplaatst in Categorie: op 5 October 2007 om 08:53 door Eris

Het is een al een feit dat door technische ontwikkeling allang om een schip zonder een persoon aan boord de wereld rond te varen.

In Rotterdam rijden al jaren vrachtwagens rond over het terrein van de ETC terminal. Zonder een persoon op het terrein weet men waar alle containers. Maximaal een kleine 8 miljoen stuks die daar op het terein ligt.

De zee maakt het iets moeilijker omdat je ook nog moet corrigeren voor Stroom/Wind en zeegang. Maar ik denk dat geen probleem is.

Verschillende zeilschepen waren instaat om non stop de wereld rond te varen. Helaas zijn ze niet uitgevaren omdat je zit met een ander probleem dan technische problemen. Maar dat leg ik wel later uit

Zal de kosten te hoog zijn. Dat denk ik ook niet. Een gemiddeld jaar salaris is hoog en zeker voor de Nederlanders.

Nee de belangrijkste reden dat er nog mensen op een schip varen is veel simpeler! En eigenlijk de zelfde reden waarom wij ons in het verkeer begeven. Het is een absurd idee dat wij ons met 120 km/h door het verkeer begeven en een andere auto ons met 120 km/h naderderd. Maar ook dat er nog steeds piloten zijn. Gewoon de angst voor de dood. Dit geeft de vervoerder een gewoon een garantie voor zijn misschien erg kostbare lading. Want jij wilt niet dood en zal daarom ook beslissingen nemen die goed zijn voor het schip terwijl er hier andere dingen toch op een zij spoor worden.

In een computer is dood angst niet te programeren. Je kan geen computer menselijke eigenschappen geven. En zeker geen angst. Hooguit een veiligheids marge maar misschien 2 verschillende geprogrammeerde computers maken andere beslissingen.

Hoelang zal het duren voordat een computer de mens zal vervangen. Ik zal het niet weten. Zal dit pas zijn wanneer de computer dood angst kan voelen. Of tot dat de verzekering het zal accepteren dat er geen mens meer is.